Πονοκεφάλους η μαμά, κολικούς το νεογέννητο.



Στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες με ιστορικό πονοκεφάλων έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά, που υποφέρουν από κολικούς, σε σχέση με τις μαμάδες, που ποτέ δεν υπέφεραν από πονοκεφάλους, καταλήγει μία νέα επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, ομάδα νευρολόγων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την παιδονευρολόγο Άμι Γκέλφαντ, εκτιμούν ότι οι κολικοί πιθανώς αποτελούν ένα πρώιμο σύμπτωμα των κατοπινών πονοκεφάλων, όταν το παιδί θα έχει πια μεγαλώσει.

Οι κολικοί αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες ανησυχίας των βρεφών και οι γιατροί τους έχουν σχετίσει με γαστρεντερικά προβλήματα λόγω τροφής, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Εξάλλου, ακόμη και τα μωρά, που θηλάζουν αποκλειστικά, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να υποφέρουν απο κόλικούς με τα μωρά, που σιτίζονται αποκλειστικά με ξένο, έτοιμο γάλα.

«Εδώ και πολύ καιρό μελετάμε το πρόβλημα των κολικών, αλλά παρ΄ όλα αυτά κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει γιατί τα μωρά κλαίνε», δήλωσε η Άμι Γκέλφαντ, η οποία μελέτησε, μαζί με τους συνεργάτες της, τις περιπτώσεις εκατοντάδων μωρών, που οι νέες μητέρες έφεραν στον παιδίατρο σε ηλικία δύο μηνών, όταν συνήθως το κλάμα λόγω κολικού κορυφώνεται. Οι ερευνητές συσχέτισαν το κλάμα των μωρών με το ιστορικό πονοκεφάλων των μητέρων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι μητέρες με ημικρανίες και πονοκεφάλους στο παρελθόν έχουν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά, που υποφέρουν από κολικούς. Συνολικά, το 29% των μωρών, που είχαν μαμάδες με ιστορικό πονοκεφάλων, είχαν κολικούς, έναντι ποσοστού μόνο 11% των μωρών, που είχαν μαμάδες χωρίς ανάλογο ιστορικό.

Τα μωρά με κολικούς είναι πιθανώς πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως τα φώτα και οι ήχοι, κάτι που συμβαίνει και στους ενήλικους, οι οποίοι πάσχουν από πόνους στο κεφάλι. Καθώς το μωρό βγαίνει από έναν σκοτεινό και ζεστό χώρο, τη μήτρα της μητέρας και δέχεται πλέον έναν καταιγισμό ερεθισμάτων, σε ένα κρύο, φωτεινό και θορυβώδη κόσμο, το νευρικό του σύστημα μπορεί να αντιδράσει με τρόπο τέτοιο, που προκαλούνται κολικοί, κάτι που όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέες μεγαλύτερες μελέτες.